Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kasza bulgur z pstrągiem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:
  • 400 g fileta pstrąga tęczowego
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1,2 litra wody
  • 1 płaska łyżka soli do gotowania kaszy
  • 100 g pora (biała część)
  • 120 g marchwi
  • 100 g papryki czerwonej świeżej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki pestek słonecznika do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 400 g pstrąga umyć, przekroić na 4 części, przyprawić solą pieprzem, skropić sokiem z cytryny. W naczyniu do gotowania na parze ułożyć paski papieru do pieczenia tak, aby para mogła swobodnie krążyć. Na paskach papieru ułożyć kawałki pstrąga. Naczynie przykryć pokrywą.

Krok 2 – 200 g kaszy bulgur wsypać do koszyczka, przepłukać kaszę zimną wodą.

Krok 3 – Do naczynia miksującego nr 1 wlać 1,2 litra wody, wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywkę, zamknąć zaślepkę. Zagotować wodę – Temperatura- 100˚C, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, do wody włożyć koszyczek z kaszą bulgur, na dzbanku ustawić pojemnik z rybą. Gotować na parze – gotowanie na parze, czas 10 minut.

Krok 5 – Zdjąć pojemnik z pstrągiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z kaszą. Wodę wylać, dzbanek opłukać i osuszyć.

Krok 6 – Do naczynia nr 2 włożyć nóż oraz pęczek natki pietruszki porwany na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać natkę – czas 5 sekund, prędkość 10.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, za pomocą łopatki przełożyć natkę do miseczki.

Krok 8 – 120 g marchwi obrać, 100 g papryki oczyścić z nasion. Marchew, paprykę i 100 g pora pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do dzbanka nr 2 z nożem, dodać 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 5.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Łopatką zgarnąć warzywa ze ścianek, dodać 30 g oleju. Zamknąć pokrywkę, otworzyć zaślepkę. Poddusić warzywa – temperatura- 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego. Zamknąć pokrywę, wymieszać – temperatura – 95˚C, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 11 – Z przestudzonego pstrąga zdjąć skórę, widelcem rozdzielić rybę na mniejsze kawałki, jeśli są ości – usunąć.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę dzbanka z warzywami, do warzyw dodać ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki oraz pstrąga. Zamknąć pokrywę, wymieszać danie – czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 13 – Podawać jako danie gorące lub na zimno jako sałatkę posypane pestkami słonecznika.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy