Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karp wigilijny w śmietanie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
5-6
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 filet z karpia (ok. 800 g)
  • 200 g śmietany 22%
  • 150 g pieczarek (lub kurek)
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 litr wody
Dodatkowe:

Potrzebne będzie: naczynie do zapiekania z pokrywą.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 1 filet z karpia (ok. 700-800 g) dokładnie umyć, skropić sokiem z 1 cytryny, pokroić na kawałki ok. 4 cm szerokości. Pozostawić w lodówce na 30 minut. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 2 – 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku obrać. 200 g pieczarek umyć, każdą przekroić na 4 części (ewentualnie kurki umyć, większe przekroić na pół).

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, przykryć naczyniem z karpiem. Gotować na parze – czas 15 minut.

Krok 4 – Zdjąć naczynie z karpiem, wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć. Karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 2 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać  – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju (2 łyżki). Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do cebuli dodać 200 g pokrojonych na kawałki pieczarek (lub kurek), 30 g masła, wsypać 1 płaską łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do pieczarek włożyć 250 g śmietany 22%. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, śmietanę z pieczarkami wyłożyć na karpia przygotowanego w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 30 minut.

Krok 10 – Danie podawać na gorąco posypane świeżym koperkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek