Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karp wigilijny w śmietanie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
5-6
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 filet z karpia (ok. 800 g)
  • 200 g śmietany 22%
  • 150 g pieczarek (lub kurek)
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 30 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 litr wody
Dodatkowe:

Potrzebne będzie: naczynie do zapiekania z pokrywą.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 1 filet z karpia (ok. 700-800 g) dokładnie umyć, skropić sokiem z 1 cytryny, pokroić na kawałki ok. 4 cm szerokości. Pozostawić w lodówce na 30 minut. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 2 – 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 2 ząbki czosnku obrać. 200 g pieczarek umyć, każdą przekroić na 4 części (ewentualnie kurki umyć, większe przekroić na pół).

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, przykryć naczyniem z karpiem. Gotować na parze – czas 15 minut.

Krok 4 – Zdjąć naczynie z karpiem, wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć. Karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 2 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać  – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć mieszadło. Za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, wlać 30 g oleju (2 łyżki). Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do cebuli dodać 200 g pokrojonych na kawałki pieczarek (lub kurek), 30 g masła, wsypać 1 płaską łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do pieczarek włożyć 250 g śmietany 22%. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, śmietanę z pieczarkami wyłożyć na karpia przygotowanego w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 30 minut.

Krok 10 – Danie podawać na gorąco posypane świeżym koperkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek