Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karp w galarecie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 0k 450-500 g fileta z karpia królewskiego (0,5 sztuki karpia)
  • 180 g marchwi
  • 80 g korzenia selera
  • 80 g pietruszki
  • 80 g pora
  • 1 cytryna
  • Nieduży kawałek brązowej łupiny z cebuli
  • 30 g żelatyny w proszku
  • Sól, pieprz do przyprawienia ryby
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżeczka soli do wywaru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu do wywaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody + 50ml do namoczenia żelatyny
  • 1 ugotowane jajko na twardo(do dekoracji)
  • Kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji)

Potrzebne będą: sitko, czysta ściereczka lub gaza złożona na kilka warstw.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast karpia można użyć innej ryby: łososia, sandacza, szczupaka.

Chłodzenie ryby przed polewaniem galaretą jest konieczne, aby galareta z niej nie spływała ( lepiej się przyczepia).

Karpia można przygotować kilka godzin, a nawet  dzień wcześniej, aby galareta dobrze stężała.

 

Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty:  1 cytrynę przekroić na pół – połowę przekroić jeszcze raz na pół, drugą połowę pokroić w plasterki i  pozostawić do dekoracji karpia.

Filet z karpia umyć ze śluzu, usunąć łuski.  Ostrym nożem odciąć płetwę grzbietową i brzuszne. Jeśli w filecie są długie ości żebrowe, również wyciąć je za pomocą noża. Przygotowany filet pokroić na porcje ok 3cm szerokości,  posypać je solą i pieprzem. Rybę ułożyć  w  pojemniku do gotowania na parze, przykryć.

Umyć warzywa. 180g marchwi, 80g selera, 80g pietruszki obrać, pokroić na kawałki ok 3-4cm. 80g pora przekroić na pół.

30g żelatyny wsypać do kubeczka, zalać 50ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia ( żelatyna wchłonie wodę).

2. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć przygotowane warzywa, dodać 1 czubatą łyżeczkę soli , 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego. Dodać połówkę cytryny.  Dzbanek zamknąć pojemnikiem z porcjami karpia, gotować – temperatura 105˚C, czas 40 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pojemnik, wyjąć karpia i pozostawić go aż lekko przestygnie. 

4. Do wywaru z warzywami dodać namoczoną żelatynę, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,5 łyżeczki cukru. zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ogrzewać -– temperatura 95˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

5. Otworzyć pokrywę, wywar/galaretę  lekko zamieszać za pomocą łopatki. Spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Galareta powinna być dość słona.

6. Galaretę przecedzić przez bardzo gęste sitko a najlepiej przez  czystą ściereczkę/gazę, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki lub do większego naczynia z zimną wodą,  aż zacznie tężeć. Od czasu do czasu zamieszać.

7. Przygotować karpia do zalewania galaretą: Palcami  sprawdzić każda porcję, czy są jakieś ości i delikatnie wszystkie  usunąć. Karpia ułożyć na półmisku, każdą porcję udekorować ugotowaną marchewką, plasterkami cytryny i kawałkami ugotowanego jajka. Półmisek wstawić do lodówki, schłodzić.

8. Schłodzoną rybę polewać  gęstniejącą galaretą, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy