Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Karp w galarecie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 0k 450-500 g fileta z karpia królewskiego (0,5 sztuki karpia)
  • 180 g marchwi
  • 80 g korzenia selera
  • 80 g pietruszki
  • 80 g pora
  • 1 cytryna
  • Nieduży kawałek brązowej łupiny z cebuli
  • 30 g żelatyny w proszku
  • Sól, pieprz do przyprawienia ryby
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżeczka soli do wywaru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu do wywaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody + 50ml do namoczenia żelatyny
  • 1 ugotowane jajko na twardo(do dekoracji)
  • Kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji)

Potrzebne będą: sitko, czysta ściereczka lub gaza złożona na kilka warstw.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast karpia można użyć innej ryby: łososia, sandacza, szczupaka.

Chłodzenie ryby przed polewaniem galaretą jest konieczne, aby galareta z niej nie spływała ( lepiej się przyczepia).

Karpia można przygotować kilka godzin, a nawet  dzień wcześniej, aby galareta dobrze stężała.

 

Przygotowanie:
  1. Przygotować produkty:  1 cytrynę przekroić na pół – połowę przekroić jeszcze raz na pół, drugą połowę pokroić w plasterki i  pozostawić do dekoracji karpia.

Filet z karpia umyć ze śluzu, usunąć łuski.  Ostrym nożem odciąć płetwę grzbietową i brzuszne. Jeśli w filecie są długie ości żebrowe, również wyciąć je za pomocą noża. Przygotowany filet pokroić na porcje ok 3 cm szerokości,  posypać je solą i pieprzem. Rybę ułożyć  w  pojemniku do gotowania na parze, przykryć.

Umyć warzywa. 180 g marchwi, 80 g selera, 80 g pietruszki obrać, pokroić na kawałki ok 3-4cm. 80 g pora przekroić na pół.

30g żelatyny wsypać do kubeczka, zalać 50 ml zimnej wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia ( żelatyna wchłonie wodę).

2. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć przygotowane warzywa, dodać 1 czubatą łyżeczkę soli , 2 liście laurowe, 4 szt ziela angielskiego. Dodać połówkę cytryny.  Dzbanek zamknąć pojemnikiem z porcjami karpia, gotować – temperatura 105˚C, czas 40 minut, prędkość 1.

3. Zdjąć pojemnik, wyjąć karpia i pozostawić go aż lekko przestygnie. 

4. Do wywaru z warzywami dodać namoczoną żelatynę, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,5 łyżeczki cukru. zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ogrzewać -– temperatura 95˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.

5. Otworzyć pokrywę, wywar/galaretę  lekko zamieszać za pomocą łopatki. Spróbować, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Galareta powinna być dość słona.

6. Galaretę przecedzić przez bardzo gęste sitko a najlepiej przez  czystą ściereczkę/gazę, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić do lodówki lub do większego naczynia z zimną wodą,  aż zacznie tężeć. Od czasu do czasu zamieszać.

7. Przygotować karpia do zalewania galaretą: Palcami  sprawdzić każda porcję, czy są jakieś ości i delikatnie wszystkie  usunąć. Karpia ułożyć na półmisku, każdą porcję udekorować ugotowaną marchewką, plasterkami cytryny i kawałkami ugotowanego jajka. Półmisek wstawić do lodówki, schłodzić.

8. Schłodzoną rybę polewać  gęstniejącą galaretą, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek