Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kajzerki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ziarna sezamu lub mak do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, miękkie masło, jajko i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 4 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek z ciasta i pokroić go na 10 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 6 – Każdą kajzerkę posmarować wodą za pomocą pędzelka, naciąć ostrym nożem i posypać sezamem lub makiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 230˚C, piec ok 10-15min, aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Przepyszne bułeczki, robione ściśle wg. tego przepisu. Polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂

Katafiasz1

Wyszły rewelacyjne, pyszne 👍😁mniam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy