Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kajzerki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ziarna sezamu lub mak do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, miękkie masło, jajko i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek z ciasta i pokroić go na 10 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 6 – Każdą kajzerkę posmarować wodą za pomocą pędzelka, naciąć ostrym nożem i posypać sezamem lub makiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 230˚C, piec ok 10-15 min, aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
4.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Przepyszne bułeczki, robione ściśle wg. tego przepisu. Polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂

Katafiasz1

Wyszły rewelacyjne, pyszne 👍😁mniam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

Alicja

Bułeczki super, martwi mnie tylko że za kazdym razem mój Icoook przegrzewa się przy ich wyrabianiu, mimo iż jest to przepis wbudowany w urządzeniu więc powinien być dostosowany do mocy sprzętu.

Last edited 7 miesięcy temu by Teufels
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis jeszcze raz i poprawimy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis przetestujemy jeszcze raz i poprawimy 🙂

Anna

Robiłam w moim i coook 38. Niestety z przepisu ze strony, gdyż nie było tego przepisu w przepisach wbudowanych? Czy to możliwe? Czy nie umiem szukać…? 😉

joanna.szustakiewicz

Przepis na kajzerki znajdzie Pani w 2 miejscach przepisów wbudowanych: alfabetycznie i w kategorii pieczywo 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy