Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Kajzerki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ziarna sezamu lub mak do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, miękkie masło, jajko i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabiania ciasta – czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 4 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.

Krok 5 – Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować wałek z ciasta i pokroić go na 10 kawałków tej samej wielkości. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 30 minut.

Krok 6 – Każdą kajzerkę posmarować wodą za pomocą pędzelka, naciąć ostrym nożem i posypać sezamem lub makiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 230˚C, piec ok 10-15 min, aż skórka będzie rumiana.

Udostępnij:
4.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Przepyszne bułeczki, robione ściśle wg. tego przepisu. Polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂

Katafiasz1

Wyszły rewelacyjne, pyszne 👍😁mniam

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

Alicja

Bułeczki super, martwi mnie tylko że za kazdym razem mój Icoook przegrzewa się przy ich wyrabianiu, mimo iż jest to przepis wbudowany w urządzeniu więc powinien być dostosowany do mocy sprzętu.

Last edited 1 rok temu by Teufels
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis jeszcze raz i poprawimy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis przetestujemy jeszcze raz i poprawimy 🙂

Anna

Robiłam w moim i coook 38. Niestety z przepisu ze strony, gdyż nie było tego przepisu w przepisach wbudowanych? Czy to możliwe? Czy nie umiem szukać…? 😉

joanna.szustakiewicz

Przepis na kajzerki znajdzie Pani w 2 miejscach przepisów wbudowanych: alfabetycznie i w kategorii pieczywo 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek