Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować sos holenderski: żółtka ubić na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Nadal ubijając, stopniowo dodawać rozpuszczone i jeszcze gorące masło. Ubijać jeszcze chwilę, aż sos będzie kremowy i gęsty.
Krok 2 – Angielskie muffiny podgrzać w piekarniku i przygotować jajka w koszulce: do zagotowanej wody w garnku dodać 1 łyżkę octu i szczyptę soli, zamieszać łyżką i zrobić w niej wir. Jajka wbić do gotującej się wody i gotować przez kilka minut zalewając je wodą od góry.
Krok 3 – Szynkę podsmażyć na patelni.
Krok 4 – Muffiny przekroić i położyć na nich szynkę, na wierzchu jajko.
Krok 5 – Całość polać sosem holenderskim. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Super!