Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faszerowane grzybki z jajek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
6-7 minut
Składniki:

10 jajek

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

2 torebki herbaty

listki sałaty do dekoracji

ser żółty

szynka

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Grzybki z jajek można podać na półmisku z sosem tatarskim.

Im mocniejsza herbata i dłuższy czas moczenia jajek tym ciemniejszy kolor kapeluszy.

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki.
  2. Odetnij górną część jajka (tą węższą). To będzie kapelusz grzybka.
  3. W garnku zagotuj wodę, wrzuć 2 torebki herbaty i odcięte jajka. Gotuj ok. 10 minut, aż jajka się zabarwią.
  4. W tym czasie do miski włóż żółtka, ok. 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, trochę startego sera żółtego i szynki, rozgnieć to wszystko widelcem/blenderem/lub zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj.
  5. Farszem nadziej trzonki jajek.
  6. Na półmisku ułóż listki sałaty, ułóż trzonki jajek (farszem do dołu).
  7. Ostudzone i odsączone kapelusze połóż na trzonki jajek z farszem.
  8. Podawać schłodzone.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką