Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faszerowane grzybki z jajek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
6-7 minut
Składniki:

10 jajek

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

2 torebki herbaty

listki sałaty do dekoracji

ser żółty

szynka

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Grzybki z jajek można podać na półmisku z sosem tatarskim.

Im mocniejsza herbata i dłuższy czas moczenia jajek tym ciemniejszy kolor kapeluszy.

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki.
  2. Odetnij górną część jajka (tą węższą). To będzie kapelusz grzybka.
  3. W garnku zagotuj wodę, wrzuć 2 torebki herbaty i odcięte jajka. Gotuj ok. 10 minut, aż jajka się zabarwią.
  4. W tym czasie do miski włóż żółtka, ok. 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, trochę startego sera żółtego i szynki, rozgnieć to wszystko widelcem/blenderem/lub zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj.
  5. Farszem nadziej trzonki jajek.
  6. Na półmisku ułóż listki sałaty, ułóż trzonki jajek (farszem do dołu).
  7. Ostudzone i odsączone kapelusze połóż na trzonki jajek z farszem.
  8. Podawać schłodzone.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy