Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faszerowane grzybki z jajek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
6-7 minut
Składniki:

10 jajek

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

2 torebki herbaty

listki sałaty do dekoracji

ser żółty

szynka

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Grzybki z jajek można podać na półmisku z sosem tatarskim.

Im mocniejsza herbata i dłuższy czas moczenia jajek tym ciemniejszy kolor kapeluszy.

Przygotowanie:
  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupki.
  2. Odetnij górną część jajka (tą węższą). To będzie kapelusz grzybka.
  3. W garnku zagotuj wodę, wrzuć 2 torebki herbaty i odcięte jajka. Gotuj ok. 10 minut, aż jajka się zabarwią.
  4. W tym czasie do miski włóż żółtka, ok. 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, trochę startego sera żółtego i szynki, rozgnieć to wszystko widelcem/blenderem/lub zetrzyj na tarce. Dokładnie wymieszaj.
  5. Farszem nadziej trzonki jajek.
  6. Na półmisku ułóż listki sałaty, ułóż trzonki jajek (farszem do dołu).
  7. Ostudzone i odsączone kapelusze połóż na trzonki jajek z farszem.
  8. Podawać schłodzone.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Gulasz z polędwicy wieprzowej z cukinią
Jogurtowe ciasto z owocami
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa