Przygotowanie:
Krok 1 – 6 jajek przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka, białka ułożyć na półmisku płaską stroną do góry. 110 g paluszków krabowych obrać z folii, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć żółtka z 6 jajek, 110 g paluszków krabowych pokrojonych na mniejsze kawałki. Dodać 40 g gęstego majonezu ( 2 łyżki), 30 g gęstego jogurtu (1 pełna łyżka), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżkę soku z cytryny, 0,5 łyżeczki soli sporą szczyptę pieprzu (ok ¼ łyżeczki). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 4.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżeczki nakładać porcje pasty do połówek białek, wypełniając je i formując na nich kopczyki. Udekorować świeżym ogórkiem, kawałkami świeżej papryki, gałązkami koperku. Można również posypać szczypiorkiem czy drobnymi kiełkami.