Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jajka faszerowane wiosenne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12 połówek
Czas smażenia:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych
  • 6-7 szt rzodkiewek
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 30 g gęstego majonezu ( 2 łyżki)
  • 30 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu do smaku (ok ¼ łyżeczki)
  • Dodatkowo do dekoracji: drobne, świeże kiełki, np. rzodkiewki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Aby jajka nie ślizgały się na półmisku można ułożyć je np. na listkach rukoli, drobno pokrojonej sałacie lodowej lub kapuście pekińskiej.

Przygotowanie:

Krok 1 – 6 jajek przekroić na połówki, delikatnie wyjąć żółtka, białka ułożyć na półmisku płaską stroną do góry. 1 pęczek drobnego szczypiorku drobno pokroić. Z 6-7 rzodkiewek odciąć liście i korzenie, umyć je i przekroić na połówki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć żółtka z 6 jajek, 6-7 przygotowanych rzodkiewek, 1 pęczek pokrojonego drobno szczypiorku Dodać 30 g gęstego majonezu (2 łyżki), 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli sporą szczyptę pieprzu (ok. ¼ łyżeczki). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżeczki nakładać porcje pasty do połówek białek, wypełniając je i formując na nich kopczyki. Udekorować świeżymi kiełkami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy