Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jajka faszerowane w skorupkach na gorąco

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
12 szt / połówek
Czas smażenia:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, nie obranych
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 50 g gęstego majonezu ( 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu do smaku (ok ¼ łyżeczki)
  • Ok 20-30 g bułki tartej
  • Masło klarowane lub olej do smażenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 6 jajek na twardo przekroić na połówki razem ze skorupką. Najlepiej zrobić to za pomocą noża z ząbkami, trzymając jajko w dłoni i delikatnie nacinając skorupkę wokół, następnie docinając do końca. Z przeciętych połówek małą łyżeczką wyjąc jajka tak, aby nie uszkodzić skorupek. Skorupki zachować do napełnienia.

Krok 2 – 1 pęczek drobnego szczypiorku i 0,5 pęczka natki pietruszki drobno pokroić. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć połówki wyjętych ze skorupek jajek. Dodać 1 pęczek pokrojonego drobno szczypiorku i 0,5 pęczka pokrojonej natki pietruszki, 50 g gęstego majonezu (2 pełne łyżki), 1 łyżeczkę musztardy, 0,5 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu (ok. ¼ łyżeczki). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać masę ze ścian naczynia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować ponownie – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łyżeczki nakładać porcje masy jajecznej do przygotowanych skorupek tak, aby trochę wystawało ponad skorupkę. Napełnić wszystkie skorupki.

Krok 5 – Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego lub oleju (ok. 30-50 g). 20-30 g bułki tartej wysypać na płaski talerzyk. Połówki jajek układać płaską stroną na bułce tartej, lekko docisnąć. Jajka kłaść na rozgrzany olej płaską stroną z bułką tartą i smażyć na złoty kolor przez ok 4-5 minut.

Krok 6 – Jajka zdjąć patelni i ułożyć na półmisek. Podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką