Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Jajka faszerowane tuńczykiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
ok 15 minut
Liczba porcji:
10 porcji
Czas gotowania:
10 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 5 jajek
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 50 g majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • kilka ciemnych oliwek do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do koszyczka włożyć 5 jajek. Koszyczek włożyć do naczynia miksującego. Całość zalać wodą
    na tyle, aby pokryć nią jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ugotować jajka na twardo.
    Opcja na parze, czas 10 minut.
  2. Zdjąć pokrywę. Przy pomocy miarki wyjąć koszyczek, jajka wystudzić, obrać je ze skorupek. Z
    naczynia miksującego wylać wodę.
  3. Obrane ze skorupek jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć z nich żółtka.
  4. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia żółtka jaj, 100 g odsączonego z
    zalewy tuńczyka w sosie własnym, 50 g majonezu, 20 g musztardy sarepskiej, wsypać szczyptę
    soli oraz szczyptę pieprzu czarnego mielonego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką,
    Wymieszać farsz. Czas 45 sekund, prędkość 3.
  5. Zdjąć pokrywę. Połówki jaj nadziewać tuńczykowym farszem.
  6. Z ciemnych oliwek wyciąć kształt pająka, czyli oliwkę przekroić wzdłuż na pół, Jedna połówka
    to tułów, natomiast z drugiej wyciąć cienkie paski, to będą nogi.
  7. Tak przygotowane jajka najlepiej przed podaniem przechowywać w lodówce.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy