Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Irlandzkie ciasteczka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
8 min
Składniki:

• 200 g mąki pszennej
• 100 g maki kukurydzianej
• 100 g cukru
• 210 g miękkiego masła
• 3 łyżki soku z cytryny
• 10 łyżek cukru pudru
• Zielony barwnik

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do misy miksera wrzucić mąki, masło i cukier puder i zmiksować. Powstałą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce.
Krok 2 – Następnego dnia rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrawać koniczynki.
Krok 3 – Nastawić piekarnik na 160˚C i piec przez 8 minut. W tym czasie wymieszać ciepły sok z cytryny z cukrem pudrem i barwnikiem. Ciastka polukrować, gdy już całkiem ostygną.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy