Ostrzeżenia- blacha z upieczonymi ciastkami jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 530 g mąki pszennej, 80 g cukru, wbić 1 całe jajko, dodać 200 g gęstego jogurtu naturalnego oraz 200 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić kruche ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego. Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60 minut).
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować dość cienko, na grubość około 4-5 mm. Foremkami do ciastek o dowolnych kształtach wykrawać ciastka. W połowie wyciętych ciastek na środku wyciąć kółko.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciastka około 15-17 minut (do zarumienienia).
Na całe ciastka posmarować marmoladę przykryć je ciastkami z wyciętym środkiem. Wierzch można posypać odrobiną cukru pudru.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.