W razie potrzeby, gdy mięso będzie jeszcze twarde, to na samym końcu należy wydłużyć jego czas gotowania.
Przygotowanie:
500 g wołowiny pokroić w większą kostkę. 200 g boczku wędzonego również pokroić w drobną kostkę.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 50 g cebuli i 15 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić warzywa. Czas 7 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia.
Wlać 50 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać pokrojony boczek wędzony. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę. Do naczynia dodać połowę pokrojonego mięsa wołowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Mięso podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę. Do naczynia dodać drugą połowę pokrojonego mięsa wołowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Mięso podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać do mięsa pokrojone w paski 30 g pora (żółta część). Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wsypać 30 g mąki pszennej, 10 g słodkiej mielonej papryki, pół łyżeczki ostrej mielonej papryki i 5 g soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wlać 500 g bulionu wołowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gulasz gotować. Temperatura 100°C, czas 60 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać 150 g pokrojonej w kostkę czerwonej papryki i 150 g pokrojonych w plasterki pieczarek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dalej gotować gulasz do miękkości mięsa. Temperatura 100°, czas 30 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę. Gulasz podawać z kaszą, ryżem, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Gulasz naprawdę smaczny, zapisuje do. Ulubionych
Bardzo nas to cieszy 🙂 Polecamy wypróbować jeszcze kolejne przepisy na gulasz 🙂