Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gulasz węgierski

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
1,5 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego na gulasz (łopatka, pręga)
  • 400 g bulionu mięsnego (lub wody)
  • 300 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 150 g czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej (lub słodkiej)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki kminku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 g czerwonego wina
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wolnowar MWO-01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 500 g mięsa wołowego umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 2x2cm. 300 g pieczarek umyć, osuszyć, duże przekroić na połówki. 150 g świeżej papryki oczyścić z nasion, przekroić na kilka kawałków. 80 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Poszatkować 300 g pieczarek, 80 g cebuli, 150 g czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku – wkładać kawałki do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby popychać popychaczem lub powtórzyć krok. Czas 25 sekund, obroty 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i wyjąć trzpień.

Krok 4 – Zdjąć naczynie miksujące nr 1, założyć naczynie miksujące nr 2.

Krok 5 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć mieszadło, dodać 500 g mięsa wołowego pokrojonego na kawałki, wlać 20 g oleju, 100 g wody, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę. Poddusić – temperatura 80˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać zawartość dzbanka 1 – poszatkowane warzywa. Dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, szczyptę chili, pół łyżeczki kminku, wlać 400 g bulionu (lub wody) i 70 g czerwonego wina. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 1 godzina, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, dodać 80 g koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, spróbować twardość mięsa i smak, ewentualnie doprawić. Jeśli mięso będzie jeszcze twarde, gotować kolejne 15 min, temperatura 100˚C. Gulasz podawać z kaszą, kluseczkami, pieczywem i surówką.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
EmiNo

przepis super, szkoda że w modelu, który jest dedykowany icook mrk-28 i który posiadam niestety przepis nie jest wbudowany i ustawiać trzeba go ręcznie – kiedy się pojawi?

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis dodamy do przepisów wbudowanych podczas najbliższej aktualizacji.

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek