Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gorąca gęsta czekolada z rumem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
6 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g czekolady gorzkiej (tradycyjnej, 64%)
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 80 ml rumu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli smak czekolady ma być łagodniejszy, można użyć  czekolady deserowej lub mlecznej.

Dodatek rumu nie jest konieczny. W wersji bez alkoholu należy użyć 400ml mleka.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż i motylek do mieszania. Wlać mleko, śmietankę, dodać kakao, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, włożyć czekoladę połamaną na małe kawałki. Zamknąć pokrywę, pozostawić czekoladę na 4 minuty, aż się rozpuści. Przez otwór w pokrywie wlać rum, wymieszać czekoladę – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Podawać w filiżankach lub szklankach od razu po przygotowaniu.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado
Serowe placki z 3 składników