Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gorąca gęsta czekolada z rumem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
6 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g czekolady gorzkiej (tradycyjnej, 64%)
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 80 ml rumu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Jeśli smak czekolady ma być łagodniejszy, można użyć  czekolady deserowej lub mlecznej.

Dodatek rumu nie jest konieczny. W wersji bez alkoholu należy użyć 400ml mleka.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym umieścić nóż i motylek do mieszania. Wlać mleko, śmietankę, dodać kakao, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Gotować – temperatura 90˚C, czas 6 minut, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, włożyć czekoladę połamaną na małe kawałki. Zamknąć pokrywę, pozostawić czekoladę na 4 minuty, aż się rozpuści. Przez otwór w pokrywie wlać rum, wymieszać czekoladę – czas 15 sekund, prędkość 3.

Krok 3 – Podawać w filiżankach lub szklankach od razu po przygotowaniu.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy