Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gofry – ciasto podstawowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2  jajka
  • 2 łyżki (ok. 30 g) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Gofrownica MGO-13
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Żółtka oddzielić od białek.

Krok 2 – W urządzeniu miksującym założyć nóż. Wlać mleko, dodać mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i olej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać ciasto do innego naczynia. Pojemnik i nóż dokładnie umyć, osuszyć.

Krok 4 – W pojemniku założyć nóż i motylek, wlać białka jak i ubić – czas 2 minuty, prędkość 4.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie powoli wlewać ciasto do piany – czas 40sekund,prędkość 2.

Krok 6 – Ciasto wylewać porcjami do gofrownicy, smażyć gofry  kilka minut zgodnie z instrukcją urządzenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy