Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gofry – ciasto podstawowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
8
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2  jajka
  • 2 łyżki (ok. 30 g) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Gofrownica MGO-13
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Żółtka oddzielić od białek.

Krok 2 – W urządzeniu miksującym założyć nóż. Wlać mleko, dodać mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i olej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać ciasto do innego naczynia. Pojemnik i nóż dokładnie umyć, osuszyć.

Krok 4 – W pojemniku założyć nóż i motylek, wlać białka jak i ubić – czas 2 minuty, prędkość 4.

Krok 5 – Przez otwór w pokrywie powoli wlewać ciasto do piany – czas 40 sekund, prędkość 2.

Krok 6 – Ciasto wylewać porcjami do gofrownicy, smażyć gofry  kilka minut zgodnie z instrukcją urządzenia.

Udostępnij:
3.8 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką