Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Gnocchi szpinakowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia lub dobrze wystudzonych)
  • 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g ( 1 czubata łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Sól do gotowania gnocchi

Dodatkowo do podania: oliwa z oliwek, pesto bazyliowe lub z rukoli, tarty ser parmezan

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gnocchi najlepiej formować za pomocą specjalnej deseczki do gnocchi.

Gnocchi można również formować widelcem pomijając formowanie kulek.

Gnocchi można przygotowac wcześniej. Trzeba wówczas po ugotowaniu wkładać je na chwilę do zimnej wody ( zahartować), aby się nie posklejały. Przed podaniem ponownie włożyć do gorącej, osolonej wody.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 200 g szpinaku rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody (na sitku). Po odciśnięciu powinno pozostać ok 120 g szpinaku

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 500 g ugotowanych ziemniaków. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ziemniaki – czas 12 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masy dodać ok. 120 g szpinaku odciśniętego z nadmiaru wody, 200 g mąki pszennej, 1 czubatą łyżkę maki ziemniaczanej (25 g) wbić 1 jajko, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Podsypując obficie mąką ciasto lekko zagnieść, podzielić na 4 części, uformować wałki grubości ok. 1,5-2 cm i pokroić je w poprzek na równe kawałki. Kawałki ciasta szybko uformować w kulki, każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą widelca tak, aby pozostały charakterystyczne dla gnocchi rowki.

Krok 5 – Gnocchi wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać, zagotować. Gotować chwilę i za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze. Podawać z dodatkiem Pesto tradycyjnego lub z rukoli, posypane tartym parmezanem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy