Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Frittata z karczochami i suszonymi pomidorami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 6 jaj
  • 30 ml mleka (miarka)
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g karczochów marynowanych
  • 4-5 szt suszonych pomidorów z oleju
  • Kilka czarnych oliwek
  • Świeża rukola do posypania
  • 4 łyżki tartego parmezanu (ok 50g)
  • Sól i pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Dodatki do frittaty mogą być dowolne, np.

–  szparagi, brokuły ( wcześniej obgotowane), cukinia

– szpinak, cebula, świeże pomidorki, ser feta

– bataty ( upieczone/ugotowane), podsmażony boczek lub bekon

-inne

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować pojemnik do gotowania: tackę pojemnika do gotowania na parze wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia tak, aby szczelnie zakryć dno i boki tacki.

Krok 2 – Przygotować produkty: karczochy osączyć z zalewy, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt drobno). Suszone pomidory pokroić w paski, czosnek i cebulę obrać i przekroić na 4 części. Oliwki można przekroić wzdłuż na pół (niekoniecznie).

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać olej, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć cebulę na tackę pojemnika do gotowania na parze wyłożoną papierem. Za pomocą łopatki równomiernie rozłożyć cebulę na dnie tacki. Do cebuli dołożyć karczochy, pomidory, oliwki i rukolę rozkładając je po całej tacce.

Krok 6 – Do naczynia miksującego wlać wybite jajka, dodać mleko, tarty ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 10 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, masę jajeczną wylać na tackę z przygotowanymi dodatkami. Rozprowadzić za pomocą łopatki. Przykryć tackę.

Krok 8 – Dzbanek umyć, wlać do niego 1 litr wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – funkcja gotowanie (ok. 5 min).

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z tacką. Gotować – temperatura 105˚C, czas 18 min. Po ugotowaniu jajka powinny być ścięte na całej powierzchni frittaty.

Krok 10 – Zdjąć pojemnik, przełożyć frittatę na deskę, podawać gorącą.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy