Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Frittata z karczochami i suszonymi pomidorami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 6 jaj
  • 30 ml mleka (miarka)
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g karczochów marynowanych
  • 4-5 szt suszonych pomidorów z oleju
  • Kilka czarnych oliwek
  • Świeża rukola do posypania
  • 4 łyżki tartego parmezanu (ok 50g)
  • Sól i pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Dodatki do frittaty mogą być dowolne, np.

–  szparagi, brokuły ( wcześniej obgotowane), cukinia

– szpinak, cebula, świeże pomidorki, ser feta

– bataty ( upieczone/ugotowane), podsmażony boczek lub bekon

-inne

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować pojemnik do gotowania: tackę pojemnika do gotowania na parze wyłożyć arkuszem papieru do pieczenia tak, aby szczelnie zakryć dno i boki tacki.

Krok 2 – Przygotować produkty: karczochy osączyć z zalewy, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt drobno). Suszone pomidory pokroić w paski, czosnek i cebulę obrać i przekroić na 4 części. Oliwki można przekroić wzdłuż na pół (niekoniecznie).

Krok 3 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę i czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać olej, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć cebulę na tackę pojemnika do gotowania na parze wyłożoną papierem. Za pomocą łopatki równomiernie rozłożyć cebulę na dnie tacki. Do cebuli dołożyć karczochy, pomidory, oliwki i rukolę rozkładając je po całej tacce.

Krok 6 – Do naczynia miksującego wlać wybite jajka, dodać mleko, tarty ser oraz szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 10 sekund, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, masę jajeczną wylać na tackę z przygotowanymi dodatkami. Rozprowadzić za pomocą łopatki. Przykryć tackę.

Krok 8 – Dzbanek umyć, wlać do niego 1 litr wody, zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę – funkcja gotowanie (ok. 5 min).

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, na dzbanku umieścić pojemnik do gotowania na parze z tacką. Gotować – temperatura 105˚C, czas 18 min. Po ugotowaniu jajka powinny być ścięte na całej powierzchni frittaty.

Krok 10 – Zdjąć pojemnik, przełożyć frittatę na deskę, podawać gorącą.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką