Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
40 min
Składniki:

• 1 i ½ kg ziemniaków
• 250 g twardego sera żółtego
• 6 ząbków czosnku
• 200 g śmietany 12%
• sól, pieprz, majeranek
• tymianek
• 500 ml jogurtu naturalnego
• 1 świeży ogórek

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Kombiwar MKO-01
Zobacz więcej
Kombiwar MKO-02
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zapiekankę podawać na gorąco jako dodatek do mięs lub na zimno z sosem jogurtowym.

Przygotowanie:

Krok 1 – Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry.
Krok 2 – Dwa ząbki czosnku pozostawić (do wtarcia i do sosu), pozostałe drobno posiekać.
Krok 3 – Dno kombiwara natrzeć ząbkiem czosnku, ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać czosnkiem, tymiankiem i tartym serem. Przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać przyprawami i polać śmietaną.
Krok 4 – Piec w temperaturze 250°C przez ok. 40 minut.
Krok 5 – Przyrządzić sos jogurtowy: z pomocą blendera wymieszać jogurt, starty ogórek, wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado