Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia pomarańczowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
60 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 330 g mąki pszennej
  • 270 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 70 g cukru
  • 50 g skórki pomarańczowej ( posiekanej)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 6 g soli (1 łyżeczka)
  • 30 ml mleka
  • Cukier do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!  Surowe ciasto jest dość rzadkie.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, oliwę, sól. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 3 minuty, obroty 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy, wyrabiać ciasto ponownie – czas 1 minuta, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 4 – Blachę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do formy, równomiernie rozprowadzić. Pozostawić do wyrastania na ok. 40 min do godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

Krok 5 – Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować wierzch ciasta mlekiem, posypać cukrem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 20 – 25 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy