Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia pomarańczowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
60 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 330 g mąki pszennej
  • 270 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 70 g cukru
  • 50 g skórki pomarańczowej ( posiekanej)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 6 g soli (1 łyżeczka)
  • 30 ml mleka
  • Cukier do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga!  Surowe ciasto jest dość rzadkie.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać mąkę, cukier, oliwę, sól. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto – czas 3 minuty, obroty 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy, wyrabiać ciasto ponownie – czas 1 minuta, prędkość 1, obroty wsteczne.

Krok 4 – Blachę do pieczenia tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do formy, równomiernie rozprowadzić. Pozostawić do wyrastania na ok. 40 min do godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.

Krok 5 – Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować wierzch ciasta mlekiem, posypać cukrem. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 20 – 25min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy