Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia klasyczna z rozmarynem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
1 godzina
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Dodatki

  • 120 g cebuli
  • 100 g papryki świeżej czerwonej lub żółtej
  • 6-7 oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga! Surowe ciasto jest dość rzadkie.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 280 g wody, dodać 10 g pokruszonych, świeżych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać 350 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę cukru, 40 g oliwy z oliwek, 1 pełną łyżeczkę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Dalej wyrabiać ciasto – czas 2 minuty, prędkość 2.
  4. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy do tarty, równomiernie rozprowadzić łopatką. Pozostawić do wyrastania na ok 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
  5. 120 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki, 100 g świeżej papryki oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki. Kilka oliwek bez pestek pokroić w plasterki.
  6. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 120 g cebuli i 100 g świeżej papryki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  7. Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać warzywa ze ścian naczynia. wlać 40 g oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, warzywa poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 min, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki równomiernie wyłożyć cebulę z papryką na wierzch wyrośniętego ciasta. Poukładać pokrojone oliwki i listki świeżego rozmarynu.
  9. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 – 25 min aż skórka będzie rumiana.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy