Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia klasyczna z rozmarynem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
1 godzina
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Dodatki

  • 120 g cebuli
  • 100 g papryki świeżej czerwonej lub żółtej
  • 6-7 oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga! Surowe ciasto jest dość rzadkie.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 280 g wody, dodać 10 g pokruszonych, świeżych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać 350 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę cukru, 40 g oliwy z oliwek, 1 pełną łyżeczkę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Dalej wyrabiać ciasto – czas 2 minuty, prędkość 2.
  4. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy do tarty, równomiernie rozprowadzić łopatką. Pozostawić do wyrastania na ok 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
  5. 120 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki, 100 g świeżej papryki oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki. Kilka oliwek bez pestek pokroić w plasterki.
  6. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 120 g cebuli i 100 g świeżej papryki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  7. Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać warzywa ze ścian naczynia. wlać 40 g oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, warzywa poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 min, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki równomiernie wyłożyć cebulę z papryką na wierzch wyrośniętego ciasta. Poukładać pokrojone oliwki i listki świeżego rozmarynu.
  9. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 – 25 min aż skórka będzie rumiana.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy