Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Focaccia klasyczna z rozmarynem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
1 godzina
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 280 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Dodatki

  • 120 g cebuli
  • 100 g papryki świeżej czerwonej lub żółtej
  • 6-7 oliwek czarnych lub zielonych bez pestek
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga! Surowe ciasto jest dość rzadkie.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać 280 g wody, dodać 10 g pokruszonych, świeżych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, do wody z drożdżami dodać 350 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę cukru, 40 g oliwy z oliwek, 1 pełną łyżeczkę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Dalej wyrabiać ciasto – czas 2 minuty, prędkość 2.
  4. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do formy do tarty, równomiernie rozprowadzić łopatką. Pozostawić do wyrastania na ok 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość przynajmniej dwukrotnie.
  5. 120 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki, 100 g świeżej papryki oczyścić z nasion, pokroić na mniejsze kawałki. Kilka oliwek bez pestek pokroić w plasterki.
  6. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 120 g cebuli i 100 g świeżej papryki pokrojonej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 7.
  7. Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać warzywa ze ścian naczynia. wlać 40 g oliwy z oliwek, dodać 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, warzywa poddusić – temperatura 95˚C, czas 6 min, prędkość 1.
  8. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki równomiernie wyłożyć cebulę z papryką na wierzch wyrośniętego ciasta. Poukładać pokrojone oliwki i listki świeżego rozmarynu.
  9. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 – 25 min aż skórka będzie rumiana.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek