Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faworki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
70 sztulk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

300g mąki pszennej

4 żółtka

110g gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

Dodatkowe:

Olej do smażenia

Mąka pszenna  do podsypania

Cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wsypać 300g mąki pszennej ( przesiać przez sito), dodać 4 żółtka, 110g śmietany, 1 łyżeczkę cukru, ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto, funkcja : Ugniatanie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, cienko rozwałkować na grubość około 1-2mm. Pokroić paski o szerokości około 3cm, długość 10cm, uformować faworki.
  3. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na papier kuchenny. Posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
3 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy