Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faworki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
70 sztulk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

300g mąki pszennej

4 żółtka

110g gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

Dodatkowe:

Olej do smażenia

Mąka pszenna  do podsypania

Cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wsypać 300g mąki pszennej ( przesiać przez sito), dodać 4 żółtka, 110g śmietany, 1 łyżeczkę cukru, ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto, funkcja : Ugniatanie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, cienko rozwałkować na grubość około 1-2mm. Pokroić paski o szerokości około 3cm, długość 10cm, uformować faworki.
  3. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na papier kuchenny. Posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
4.5 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Bardzo dobry przepis na pyszne kruche faworki ,
jak na mój pierwszy raz rewelacja.

Last edited 4 miesięcy temu by Marek
joanna.szustakiewicz

Super!

Zobacz również
Gulasz z polędwicy wieprzowej z cukinią
Jogurtowe ciasto z owocami
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Bułka z humusem buraczanym i warzywami
Omlety biszkoptowe ze śmietaną
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Ciasto leśny mech
Babka Zebra
Babka Zebra
babka pomarańczowa
Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa
Babka piaskowa
Babka drożdżowa