Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faworki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
70 sztulk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

300g mąki pszennej

4 żółtka

110g gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

Dodatkowe:

Olej do smażenia

Mąka pszenna  do podsypania

Cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wsypać 300 g mąki pszennej ( przesiać przez sito), dodać 4 żółtka, 110 g śmietany, 1 łyżeczkę cukru, ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto, funkcja : Ugniatanie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, cienko rozwałkować na grubość około 1-2mm. Pokroić paski o szerokości około 3cm, długość 10cm, uformować faworki.
  3. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na papier kuchenny. Posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
4.5 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Bardzo dobry przepis na pyszne kruche faworki ,
jak na mój pierwszy raz rewelacja.

Last edited 7 miesięcy temu by Marek
joanna.szustakiewicz

Super!

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy