Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Faworki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
70 sztuk
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

300g mąki pszennej

4 żółtka

110g gęstej śmietany 18%

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżka masła

1 łyżka spirytusu

Dodatkowe:

Olej do smażenia

Mąka pszenna  do podsypania

Cukier puder do posypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włożyć nóż. Wsypać 300 g mąki pszennej ( przesiać przez sito), dodać 4 żółtka, 110 g śmietany, 1 łyżeczkę cukru, ½ łyżeczki soli, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę spirytusu. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrabiać ciasto, funkcja : Ugniatanie ciasta – czas 3 minuty, prędkość 2.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieść dłońmi na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części, cienko rozwałkować na grubość około 1-2mm. Pokroić paski o szerokości około 3cm, długość 10 cm, uformować faworki.
  3. W oddzielnym garnku rozgrzać olej i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Wykładać na papier kuchenny. Posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
4.6 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek

Bardzo dobry przepis na pyszne kruche faworki ,
jak na mój pierwszy raz rewelacja.

Last edited 1 rok temu by Marek
joanna.szustakiewicz

Super!

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką