Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dżem z czereśni

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
6 słoiczków
Czas gotowania:
15 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych czereśni
  • 330 g  cukru
  • Dżemfix 2:1
  • 1 cytryna
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Można użyć dwóch odmian czereśni, smak będzie słodko- kwaśny.

Przygotowanie:
  1. Wycisnąć sok z 1 cytryny, przygotować słoiczki z nakrętkami.

    2. Do naczynia miksującego włożyć nóż, następnie wrzucić 1 kg wydrylowanych czereśni przekrojonych na pół. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Ustawić program automatyczny siekanie –  czas 15 sekund, obroty 5. 

3. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać wyciśnięty sok z 1 cytryny. Zamknąć pokrywę  dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura  100°C, czas 10 minut, obroty 1.
4. Otworzyć pokrywę dzbanka dodać dżemfix i cukier.  Gotować dalej  – temperatura  100°C, czas 2-3 minuty, obroty 1.
5. Otworzyć pokrywę, przemieszać dżem łopatką aby zniknęła piana, następnie przelać do słoików. Słoiczki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką, aby się zawekowały.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy