Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dżem z czereśni

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
6 słoiczków
Czas gotowania:
15 minut
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych czereśni
  • 330 g  cukru
  • Dżemfix 2:1
  • 1 cytryna
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Można użyć dwóch odmian czereśni, smak będzie słodko- kwaśny.

Przygotowanie:
  1. Wycisnąć sok z 1 cytryny, przygotować słoiczki z nakrętkami.

    2. Do naczynia miksującego włożyć nóż, następnie wrzucić 1 kg wydrylowanych czereśni przekrojonych na pół. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Ustawić program automatyczny siekanie –  czas 15 sekund, obroty 5. 

3. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać wyciśnięty sok z 1 cytryny. Zamknąć pokrywę  dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura  100°C, czas 10 minut, obroty 1.
4. Otworzyć pokrywę dzbanka dodać dżemfix i cukier.  Gotować dalej  – temperatura  100°C, czas 2-3 minuty, obroty 1.
5. Otworzyć pokrywę, przemieszać dżem łopatką aby zniknęła piana, następnie przelać do słoików. Słoiczki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką, aby się zawekowały.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką