Przygotowanie:
- Wycisnąć sok z 1 cytryny, przygotować słoiczki z nakrętkami.
2. Do naczynia miksującego włożyć nóż, następnie wrzucić 1 kg wydrylowanych czereśni przekrojonych na pół. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Ustawić program automatyczny siekanie – czas 15 sekund, obroty 5.
3. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać wyciśnięty sok z 1 cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100°C, czas 10 minut, obroty 1.
4. Otworzyć pokrywę dzbanka dodać dżemfix i cukier. Gotować dalej – temperatura 100°C, czas 2-3 minuty, obroty 1.
5. Otworzyć pokrywę, przemieszać dżem łopatką aby zniknęła piana, następnie przelać do słoików. Słoiczki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką, aby się zawekowały.