Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki z truskawkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
2 x 20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220 g mleka
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko do ciasta
  • szczypta soli
  • ok 50 g bułki tartej
  • ok 400 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w mące lub za pomocą denka np. szklanki.

 

Przygotowanie:
  1. 400 g truskawek umyć, usunąć zielone szypułki, przekroić na połówki. Truskawki mrożone lekko rozmrozić, tak, aby można było je przekroić.
  2. Do dzbanka włożyć nóż. Włożyć 60 g masła pokrojonego na kilka kawałków, 100 g mąki i 60 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Mieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia, schować do lodówki.
  4. Do dzbanka z nożem wlać 220 g mleka, dodać 25 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 80 g cukru, 1 jajko, 80 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
  6. Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.
  7. Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  8. Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Połowę placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut, pozostałe przykryć ściereczką.
  9. W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na truskawki. Każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem. W zagłębienia wsypać niewielką ilość bułki tartej, następnie kawałki truskawek. Każdą drożdżówkę obficie posypać kruszonką.
  10. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż kruszonka będzie rumiana.
  11. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  12. Pozostałe drożdżówki przygotować i upiec w taki sam sposób.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agi

Pyszne , polecam 🙂

Aga

Potwierdzam, są znakomite!

MonikaMa1

pyszne, lekkie i puszyste

Sater

Pycha wszystko świetnie wyszło
Same się rozchodzą 😃

Sater

Zmieniłem wypełnienie:
250 g sera białego pół tłustego
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
Kilka kropli aromatu śmietankowego
Wszystko mieszamy ze sobą.

Po nałożeniu na bułeczki dodaje po jednej łyżeczce dżemu truskawkowego i posypujemy kruszonką.

Są przepyszne naprawdę polecam

Last edited 3 miesięcy temu by Sater
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką