Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki z truskawkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
2 x 20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220 g mleka
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko do ciasta
  • szczypta soli
  • ok 50 g bułki tartej
  • ok 400 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w mące lub za pomocą denka np. szklanki.

 

Przygotowanie:
  1. 400 g truskawek umyć, usunąć zielone szypułki, przekroić na połówki. Truskawki mrożone lekko rozmrozić, tak, aby można było je przekroić.
  2. Do dzbanka włożyć nóż. Włożyć 60 g masła pokrojonego na kilka kawałków, 100 g mąki i 60 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Mieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia, schować do lodówki.
  4. Do dzbanka z nożem wlać 220 g mleka, dodać 25 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 80 g cukru, 1 jajko, 80 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
  6. Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.
  7. Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  8. Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Połowę placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut, pozostałe przykryć ściereczką.
  9. W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na truskawki. Każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem. W zagłębienia wsypać niewielką ilość bułki tartej, następnie kawałki truskawek. Każdą drożdżówkę obficie posypać kruszonką.
  10. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż kruszonka będzie rumiana.
  11. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  12. Pozostałe drożdżówki przygotować i upiec w taki sam sposób.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy