Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki z truskawkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
2 x 20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto na drożdżówki

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220 g mleka
  • 80 g drobnego cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko do ciasta
  • szczypta soli
  • ok 50 g bułki tartej
  • ok 400 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w mące lub za pomocą denka np. szklanki.

 

Przygotowanie:
  1. 400 g truskawek umyć, usunąć zielone szypułki, przekroić na połówki. Truskawki mrożone lekko rozmrozić, tak, aby można było je przekroić.
  2. Do dzbanka włożyć nóż. Włożyć 60 g masła pokrojonego na kilka kawałków, 100 g mąki i 60 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Mieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 4.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć kruszonkę do innego naczynia, schować do lodówki.
  4. Do dzbanka z nożem wlać 220 g mleka, dodać 25 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 80 g cukru, 1 jajko, 80 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
  6. Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.
  7. Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  8. Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Połowę placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut, pozostałe przykryć ściereczką.
  9. W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na truskawki. Każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem. W zagłębienia wsypać niewielką ilość bułki tartej, następnie kawałki truskawek. Każdą drożdżówkę obficie posypać kruszonką.
  10. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż kruszonka będzie rumiana.
  11. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  12. Pozostałe drożdżówki przygotować i upiec w taki sam sposób.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
agi

Pyszne , polecam 🙂

Aga

Potwierdzam, są znakomite!

MonikaMa1

pyszne, lekkie i puszyste

Sater

Pycha wszystko świetnie wyszło
Same się rozchodzą 😃

Sater

Zmieniłem wypełnienie:
250 g sera białego pół tłustego
2 łyżeczki cukru
1 żółtko
Kilka kropli aromatu śmietankowego
Wszystko mieszamy ze sobą.

Po nałożeniu na bułeczki dodaje po jednej łyżeczce dżemu truskawkowego i posypujemy kruszonką.

Są przepyszne naprawdę polecam

Last edited 6 miesięcy temu by Sater
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek