Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki maślane ze śliwkami i jabłkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
2 x 20minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220 g mleka
  • 80 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Dodatkowe:
  • 2-3 nieduże jabłka
  • 15-20szt śliwek (mogą być mrożone)
  • 1czubata łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60 g cukru
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w mące lub za pomocą denka np. szklanki.
  • Przed pieczeniem można jeszcze dodatkowo drożdżówki posypać cukrem.
Przygotowanie:
  1. Do dzbanka z nożem wlać 220 g mleka, dodać 30 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 80 g cukru, 1 jajko i 1 żółtko, 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
  3. Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.
  4. Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Połowę placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut, pozostałe przykryć ściereczką.
  6. 2 jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki. Usunąć zielone gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. W miseczce wymieszać 60 g cukru i łyżeczkę cynamonu, obtoczyć owoce.
  7. W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na owoce, brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem. W zagłębieniach układać kawałki jabłek i śliwek. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż skórka będzie rumiana.
  8. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  9. Pozostałe drożdżówki przygotować i upiec w taki sam sposób.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy