Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżówki maślane ze śliwkami i jabłkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
2 x 20minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 220 g mleka
  • 80 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Dodatkowe:
  • 2-3 nieduże jabłka
  • 15-20szt śliwek (mogą być mrożone)
  • 1czubata łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60 g cukru
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Zagłębienia łatwo zrobić za pomocą łyżki stołowej delikatnie zanurzonej w mące lub za pomocą denka np. szklanki.
  • Przed pieczeniem można jeszcze dodatkowo drożdżówki posypać cukrem.
Przygotowanie:
  1. Do dzbanka z nożem wlać 220 g mleka, dodać 30 g pokruszonych drożdży, wsypać 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – temperatura 37˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 500 g mąki, 80 g cukru, 1 jajko i 1 żółtko, 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie wyrabiać ponownie – funkcja wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
  3. Uchylić pokrywę, ciasto pozostawić do wyrastania na 30 minut.
  4. Zamknąć pokrywę dzbanka z ciastem, wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 3.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę, z ciasta uformować podłużny walec, podzielić na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulę, następnie rozwałkować je na placki grubości ok 1cm. Połowę placków ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrastania na kolejne 30 minut, pozostałe przykryć ściereczką.
  6. 2 jabłka umyć, obrać, przekroić na połówki. Usunąć zielone gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. W miseczce wymieszać 60 g cukru i łyżeczkę cynamonu, obtoczyć owoce.
  7. W każdym placuszku, na środku zrobić zagłębienia na owoce, brzegi drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem. W zagłębieniach układać kawałki jabłek i śliwek. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 minut aż skórka będzie rumiana.
  8. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
  9. Pozostałe drożdżówki przygotować i upiec w taki sam sposób.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Edyta

Mój debiut. Oczywiście są pyszne polecam.Napewno będą gościć w moim domu. Sam Cook jestem mega zadowolona z urządzenia ❤️

Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek