Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
około 26 pierogów
Czas gotowania:
45 minut+ 45 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 270 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 115 g mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania pierogów na wierzchu

Farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 50 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Drożdżowe pierogi najlepiej podawać z czerwonym barszczem.
  • Uwaga!!! Blacha z pierogami po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. 100 g cebuli drobno posiekać. Pokrywa z zamkniętą zaślepką. Czas 7 sekund, prędkość 5.

2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować trzpień, a na niego założyć tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć pieczarki. Czas 50 sekund, prędkość 5.

3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, tarczę oraz wyjąć trzpień. Zamontować mieszadło, wlać 50 g oleju, wsypać pół łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki. Temperatura 90°C, czas 6 minut, prędkość 2.

  1. Zdjąć pokrywę, farsz pieczarkowy przełożyć do miseczki (w razie potrzeby z farszu odlać powstałą w czasie duszenia pieczarek wodę).
  2. Do czystego naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 115 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  3. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  4. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g mąki pszennej, pół płaskiej łyżeczki soli, 1 całe jajko i wlać 25 g rozpuszczonego prędzej masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  5. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  6. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  7. Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować je dość cienko. Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawać krążki. Na każdy położyć odrobinę farszu. Brzegi każdego krążka zlepić ze sobą tak samo jak pierogi.
  8. Tak przygotowane drożdżowe pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układać je w niewielkich od siebie odstępach).
  9. W miseczce widelcem rozbełtać 1 jajko. Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec pierogi około 25-27 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy