Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
około 26 pierogów
Czas gotowania:
45 minut+ 45 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 270 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania ciasta
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 115 g mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko+ 1 jajko do posmarowania pierogów na wierzchu

Farsz pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 100 g cebuli
  • 50 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Drożdżowe pierogi najlepiej podawać z czerwonym barszczem.
  • Uwaga!!! Blacha z pierogami po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:

1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. 100 g cebuli drobno posiekać. Pokrywa z zamkniętą zaślepką. Czas 7 sekund, prędkość 5.

2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować trzpień, a na niego założyć tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć pieczarki. Czas 50 sekund, prędkość 5.

3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, tarczę oraz wyjąć trzpień. Zamontować mieszadło, wlać 50 g oleju, wsypać pół łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki. Temperatura 90°C, czas 6 minut, prędkość 2.

  1. Zdjąć pokrywę, farsz pieczarkowy przełożyć do miseczki (w razie potrzeby z farszu odlać powstałą w czasie duszenia pieczarek wodę).
  2. Do czystego naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 115 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  3. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  4. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g mąki pszennej, pół płaskiej łyżeczki soli, 1 całe jajko i wlać 25 g rozpuszczonego prędzej masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.
  5. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  6. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
  7. Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować je dość cienko. Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawać krążki. Na każdy położyć odrobinę farszu. Brzegi każdego krążka zlepić ze sobą tak samo jak pierogi.
  8. Tak przygotowane drożdżowe pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układać je w niewielkich od siebie odstępach).
  9. W miseczce widelcem rozbełtać 1 jajko. Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec pierogi około 25-27 minut.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką