Przygotowanie:
1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. 100 g cebuli drobno posiekać. Pokrywa z zamkniętą zaślepką. Czas 7 sekund, prędkość 5.
2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować trzpień, a na niego założyć tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć pieczarki. Czas 50 sekund, prędkość 5.
3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, tarczę oraz wyjąć trzpień. Zamontować mieszadło, wlać 50 g oleju, wsypać pół łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, poddusić pieczarki. Temperatura 90°C, czas 6 minut, prędkość 2.
- Zdjąć pokrywę, farsz pieczarkowy przełożyć do miseczki (w razie potrzeby z farszu odlać powstałą w czasie duszenia pieczarek wodę).
- Do czystego naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 115 g mleka, wsypać 5 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 15 g świeżych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
- Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
- Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 250 g mąki pszennej, pół płaskiej łyżeczki soli, 1 całe jajko i wlać 25 g rozpuszczonego prędzej masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 15 sekund, prędkość 4.
- Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
- Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
- Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrośnięte ciasto, rozwałkować je dość cienko. Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawać krążki. Na każdy położyć odrobinę farszu. Brzegi każdego krążka zlepić ze sobą tak samo jak pierogi.
- Tak przygotowane drożdżowe pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układać je w niewielkich od siebie odstępach).
- W miseczce widelcem rozbełtać 1 jajko. Wierzch każdego pieroga posmarować jajkiem.
- Piekarnik nagrzać do 170°C, piec pierogi około 25-27 minut.