Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżowa gwiazda z makiem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
16
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła miękkiego
  • szczypta soli
  • 600 g masy makowej
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • miska, miseczka
  • ostry nóż
  • wałek do ciasta
  • ściereczka kuchenna
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gwiazdę drożdżową można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto przed pieczeniem można również posmarować roztrzepanym jajkiem, będzie miało ładny złotawy kolor. Zamiast masy makowej można użyć masę serową.  

Przygotowanie:
  1. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć nóż, wlać 250 g mleka i 30 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – temperatura 40°C, czas 3 minut, prędkość 1.
  2. Otworzyć pokrywę, dodać 3 żółtka, 1 całe jajko, 70 g cukru, 50 g masła pokrojonego na kawałki, 550 g mąki oraz szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ugniatać – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Do dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka z 3 jajek. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – czas 3 minuty, prędkość 4.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, pianę przełożyć do masy makowej,  delikatnie wymieszać łopatką i podzielić na 3 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm, nadmiar ciasta odciąć. Pierwsze koło położyć na przygotowaną blachę, posmarować pierwszą częścią masy makowej, pozostawiając 0,5 cm wolnego brzegu. Ułożyć kolejne koło, docisnąć delikatnie końce i rozsmarować kolejną część masy makowej. Przykryć kolejnym kołem, docisnąć końce i rozsmarować resztę masy makowej. Na wierzch ułożyć ostatnie koło ciasta i delikatnie docisnąć końce.
  7. Na środku ciasta postawić szklankę. Za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części, zdjąć szklankę. Każde dwa sąsiadujące kawałki ciasta wywinąć dwukrotnie od środka, tzn. jeden kawałek w prawo a drugi w lewą stronę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  8. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  9. Piec 20-25 min w temperaturze 180°C. Odstawić na około 30 min do ostudzenia. Podawać jako deser. 
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Pyszna i zjawiskowa. Formowanie kol polecam w rekach, jak przy cieście do pizzy. Zrobilam z masą makową z Waszego przepisu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

agigru

Wyszło dobre, ale w urządzeniu SAM COOK nie ma wpisanego punktu 3. i jest to trochę problem bo z rozpędu można wlać białka do ciasta..

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy przepis w Sam Cooku 🙂

Zobacz również
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Angielski deser banoffee
Banany smażone w cieście
Bakalie w miodzie
Egipski budyń
Churros – paluchy ptysiowe
Masa na wafle
Racuchy na piwie
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście
Kruche ciastka z marmoladą (bez jajek)
Kruche ciastka z marmoladą (bez jajek)
ptysie
Ptysie z kremem budyniowym
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Racuchy z twarogu
Koktajl z selerem naciowym, ananasem i pietruszką