Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżowa choinka z makiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
16
Czas gotowania:
2h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła miękkiego
  • szczypta soli
  • 200 g masy makowej
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • miska
  • miseczka
  • ostry nóż
  • wałek do ciasta
  • ściereczka kuchenna
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Choinkę  drożdżową można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto przed pieczeniem można również posmarować roztrzepanym jajkiem, będzie miało ładny, złotawy kolor. Zamiast masy makowej można użyć masę serową.  

Przygotowanie:
  1. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć nóż, wlać 250 g mleka i 30 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – 40°C, czas 3 minut, prędkość 1.
  2. Otworzyć pokrywę, dodać 3 żółtka, 1 całe jajko, 70 g cukru, 50 g masła pokrojonego na kawałki, 550 g mąki oraz szczyptę soli. Ugniatać czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Do dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka z 3 jajek. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 3 minuty, prędkość 4.
  5. Otworzyć pokrywę, pianę przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać łopatką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą część rozwałkować na kształt trójkąta o wymiarach dużej blachy z piekarnika. Aby uzyskać pożądany kształt odciąć nadmiar ciasta nożem. Z resztek ciasta wyciąć czubek i trzon choinki. 
  7. Pierwszy trójkąt przełożyć na blachę, posmarować masą makową pozostawiając 0,5 cm wolnego brzegu. Przykryć drugim trójkątem i delikatnie docisnąć końce.
  8. Choinkę pokroić w podłużne paski o szerokości około 1 cm, zostawiając po środku trójkąta około 3 cm wolnej przestrzeni bez nacięcia. Nacięte paski wywijać dwukrotnie wokół własnej osi. Na koniec dokleić wcześniej wycięty trzon i gwiazdę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  10. Piec 15-20 min w temperaturze 180°C. Odstawić na około 30 min do ostudzenia. Podawać jako deser. 
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango