Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować składniki: 300 g mąki wsypać do miseczki, włożyć na 30 minut do zamrażarki. 600 g filetów z dorsza umyć, osuszyć, podzielić na kawałki po ok 50-80 g. Kawałki dorsza przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Włożyć do lodówki na ok 30 min.
Krok 2 – W urządzeniu miksującym założyć motylek. Wsypać 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę drobnej soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.
Krok 3 – Do niedużego garnka lub głębokiej patelni wlać 1 litr oleju (lub więcej – jak do smażenia głębokiego), rozgrzać do temp ok. 180˚C.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mąki wlać 400 g zimnego piwa. Wymieszać ciasto – czas 2 minuty, prędkość 3.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Od razu smażyć – Kawałki ryby włożyć do ciasta, starannie je obtoczyć ciastem. Wkładać na gorący olej, smażyć przez ok 5-8 minut na złoty kolor.
Krok 6 – Podawać natychmiast jako danie obiadowe np. z frytkami, puree z warzyw czy surówką. Można tez podawać jako przekąskę z sosem tzatziki lub dipami.