Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

 Donuty – amerykańskie pączki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
20 minut+ ok. 2 h czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
ok. 15 sztuk
Czas smażenia:
ok. 30 minut
Składniki:

    • 500 g mąki pszennej

    • 7 g suchych drożdży

    • 70 g cukru

    • 250 ml ciepłego mleka

    • 60 g masła

    • 2 jajka

    • 1 łyżeczka soli

    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżka wódki lub spirytusu lub rumu

    • olej do smażenia

    • cukier puder

Dodatkowe:
    • rozpuszczona czekolada (opcjonalnie)

  • posypka cukrowa kolorowa lub czekoladowa (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Olej do smażenia powinien być dobrze rozgrzany i należy utrzymywać stałą temperaturę podczas smażenia pączków, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania tłuszczu.

Przygotowanie:
  1. W miseczce rozpuść 7 g suchych drożdży z 250 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżeczką cukru. Lekko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut aż zaczyn urośnie.
  2. W dużym naczyniu wymieszaj 500 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 65 g cukru. Dodaj 60 g roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę aromatu waniliowego oraz 1 łyżkę wódki lub spirytusu. Wlej zaczyn z drożdżami i zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka).
  3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę/matę lub miski i wyrabiaj je ręcznie przez około 5-7 minut, albo mikserem aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Wytnij donuty za pomocą szklanki a w środku wytnij dziurkę kieliszkiem. Gotowe donuty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj odstępy) i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
  6. Podgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Ostrożnie zanurzaj pączki w rozgrzanym oleju, smażąc je po około 2-3 minuty z każdej strony, aż do złotego koloru.
  7. Wyjmuj donuty z oleju i odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Ostygnięte pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub z polewą (np. z rozpuszczonej czekolady) i kolorową posypką.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką