Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

 Donuty – amerykańskie pączki

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
20 minut+ ok. 2 h czas rośnięcia ciasta
Liczba porcji:
ok. 15 sztuk
Czas smażenia:
ok. 30 minut
Składniki:

    • 500 g mąki pszennej

    • 7 g suchych drożdży

    • 70 g cukru

    • 250 ml ciepłego mleka

    • 60 g masła

    • 2 jajka

    • 1 łyżeczka soli

    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżka wódki lub spirytusu lub rumu

    • olej do smażenia

    • cukier puder

Dodatkowe:
    • rozpuszczona czekolada (opcjonalnie)

  • posypka cukrowa kolorowa lub czekoladowa (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Olej do smażenia powinien być dobrze rozgrzany i należy utrzymywać stałą temperaturę podczas smażenia pączków, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania tłuszczu.

Przygotowanie:
  1. W miseczce rozpuść 7 g suchych drożdży z 250 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżeczką cukru. Lekko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut aż zaczyn urośnie.
  2. W dużym naczyniu wymieszaj 500 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 65 g cukru. Dodaj 60 g roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę aromatu waniliowego oraz 1 łyżkę wódki lub spirytusu. Wlej zaczyn z drożdżami i zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka).
  3. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę/matę lub miski i wyrabiaj je ręcznie przez około 5-7 minut, albo mikserem aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Wytnij donuty za pomocą szklanki a w środku wytnij dziurkę kieliszkiem. Gotowe donuty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj odstępy) i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
  6. Podgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Ostrożnie zanurzaj pączki w rozgrzanym oleju, smażąc je po około 2-3 minuty z każdej strony, aż do złotego koloru.
  7. Wyjmuj donuty z oleju i odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Ostygnięte pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub z polewą (np. z rozpuszczonej czekolady) i kolorową posypką.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek