Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Domowe tahini (pasta sezamowa)

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
  • 200 g sezamu łuskanego lub niełuskanego
  • 2-3 łyżki oliwy
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Tahina zrobiona z sezamu niełuskanego jest mniej gładka i bardziej gorzka w smaku.
  • Pastę przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez okres 1 miesiąca.
Przygotowanie:

Zaczynamy od uprażenia ziaren sezamu:

  1. Wsyp 200 g sezamu na suchą patelnię na średnim ogniu.

2. Praż sezam ok. 5 minut cały czas mieszając drewnianą łyżką.

3. Uprażony sezam przesyp do miski i zostaw do ostygnięcia.

4. Następnie, ziarna sezamu zmiel w robocie kuchennym.

5. Gdy sezam zacznie zbierać się w grudki dodaj do niego 2-3 łyżki oliwy i zmiksuj.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Angielski deser banoffee
Banany smażone w cieście
Bakalie w miodzie
Egipski budyń
Churros – paluchy ptysiowe
Masa na wafle
Racuchy na piwie
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Jabłka w cieście
Kruche ciastka z marmoladą (bez jajek)
Kruche ciastka z marmoladą (bez jajek)
ptysie
Ptysie z kremem budyniowym
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Racuchy z twarogu
Koktajl z selerem naciowym, ananasem i pietruszką