Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Domowe tahini (pasta sezamowa)

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
  • 200 g sezamu łuskanego lub niełuskanego
  • 2-3 łyżki oliwy
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Tahina zrobiona z sezamu niełuskanego jest mniej gładka i bardziej gorzka w smaku.
  • Pastę przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku przez okres 1 miesiąca.
Przygotowanie:

Zaczynamy od uprażenia ziaren sezamu:

  1. Wsyp 200 g sezamu na suchą patelnię na średnim ogniu.

2. Praż sezam ok. 5 minut cały czas mieszając drewnianą łyżką.

3. Uprażony sezam przesyp do miski i zostaw do ostygnięcia.

4. Następnie, ziarna sezamu zmiel w robocie kuchennym.

5. Gdy sezam zacznie zbierać się w grudki dodaj do niego 2-3 łyżki oliwy i zmiksuj.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką