Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dip/sos czosnkowo – szczypiorkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 80 g gęstego majonezu (2 pełne łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 mały pęczek szczypiorku (20 g)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 2 ząbki czosnku obrać, 1 mały pęczek szczypiorku posiekać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 2 ząbki czosnku, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać czosnek ze ścian naczynia. Do czosnku dodać 250 g gęstego jogurtu naturalnego, 80 g gęstego majonezu, posiekany 1 pęczek szczypiorku, 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, przełożyć sos do innego naczynia.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikan

Moja rodzina uwielbia czosnek, daję zatem 4 ząbki. Jak nie mam szczypiorku, daję suszone zioła prowansalskie i też jest boski.

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Najlepsze przepisy to takie które odpowiadają nam samym:)

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką