Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Dip/sos czosnkowo – szczypiorkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4-6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 80 g gęstego majonezu (2 pełne łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 mały pęczek szczypiorku (20 g)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 2 ząbki czosnku obrać, 1 mały pęczek szczypiorku posiekać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 2 ząbki czosnku, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać czosnek ze ścian naczynia. Do czosnku dodać 250 g gęstego jogurtu naturalnego, 80 g gęstego majonezu, posiekany 1 pęczek szczypiorku, 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, przełożyć sos do innego naczynia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mikan

Moja rodzina uwielbia czosnek, daję zatem 4 ząbki. Jak nie mam szczypiorku, daję suszone zioła prowansalskie i też jest boski.

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Najlepsze przepisy to takie które odpowiadają nam samym:)

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado