Przygotowanie:
Krok 1 – 2 ząbki czosnku obrać, 1 mały pęczek szczypiorku posiekać.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 2 ząbki czosnku, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 7.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać czosnek ze ścian naczynia. Do czosnku dodać 250 g gęstego jogurtu naturalnego, 80 g gęstego majonezu, posiekany 1 pęczek szczypiorku, 0,5 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 20 sekund, prędkość 3.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, przełożyć sos do innego naczynia.
Moja rodzina uwielbia czosnek, daję zatem 4 ząbki. Jak nie mam szczypiorku, daję suszone zioła prowansalskie i też jest boski.
Najlepsze przepisy to takie które odpowiadają nam samym:)