Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Deser serowo – malinowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
35 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 300 g serka waniliowego
  • 200 g śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
  • 130 g kruchych ciasteczek owsianych (lub innych herbatników, ciasteczek typu digestive)
  • 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 1 łyżka cukru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Czas ubijania śmietany może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu.

Przygotowanie:

Krok 1 – W dzbanku nr. 1 założyć nóż, wsypać 130 g kruchych ciastek owsianych. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, rozkruszyć ciastka – czas 12 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, przesypać ciasteczka do miseczki. Dzbanek oczyścić.

Krok 3 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż, włożyć 200 g malin świeżych lub mrożonych. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C czas 5 minut, prędkość 1. Pod koniec ogrzewania przez otwór w pokrywie wsypać 1 łyżkę cukru (można więcej w zależności od upodobań).

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, odstawić maliny do ostudzenia.

Krok 5 – W dzbanku nr. 2 założyć motylek, wlać 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubić śmietankę – czas 1 minuta, prędkość 4. Uwaga! Czas ubijania śmietany może być różny w zależności od producenta/rodzaju śmietanki i od jej temperatury. Należy obserwować stopień ubicia śmietany podczas procesu. W zależności od stopnia ubicia skróć lub wydłuż czas ubijania.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zabrać śmietankę ze ścianek dzbanka. Do ubitej śmietanki włożyć 300 g serka waniliowego. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, przygotować deser: na dno pucharków wsypać cienką warstwę pokruszonych ciastek, na ciastka nałożyć krem z serków. Na krem wyłożyć przygotowane maliny. Postępować w ten sposób aż do wyczerpania kremu, ciasteczek i malin. Wierzchnią warstwę powinny Stanowić maliny udekorowane serkiem. Deser schłodzić w lodówce.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TomekZ.G.

Fajny przepis,zamiast ciastek zmiksowałem daktyke z płatkami owsianymi.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Gratulujemy pomysłu. Super! Pozdrawiamy serdecznie.

Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek