Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Czekoladowe babeczki duszki

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
10-12 babeczek
Czas gotowania:
6 minuty mieszania
Czas pieczenia:
20 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Na babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 220 g naturalnego kefiru
  • 110 g oleju
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g ciemnego kakao

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • kilka kropelek czekoladowych do dekoracji
  • 10-12 sztuk papierowych papilotek do babeczek
Dodatkowe:
  • forma do babeczek
Wskazówki:
  •  Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy
    od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy
    odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.
  • Forma z babeczkami wyciągana z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, wlać 220 g kefiru naturalnego, 110 g oleju oraz wbić
    2 jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać mokre składniki. Czas 1 minuta,
    prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać wszystkie suche składniki: 250 g mąki pszennej, 100 g cukru, 10 g
    cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 5 g proszku do pieczenia i 10 g ciemnego kakao. Założyć
    pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać do połączenia składników. Czas 2
    minuty, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej wylewać porcje ciasta do
    3/4 wysokości papilotki.
  4. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec babeczki około 20 minut. Po upieczeniu babeczki dobrze
    schłodzić.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36%, dodać
    250 g serka mascarpone i wsypać 30 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić
    śmietanę na krem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  6. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Z rękawa odciąć końcówkę. Wyciskać
    krem na babeczki tworząc kształt duszka. Wbić kropelki czekoladowe tworząc oczy i usta.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy