Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Czekoladowe babeczki duszki

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
10-12 babeczek
Czas gotowania:
6 minuty mieszania
Czas pieczenia:
20 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Na babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 220 g naturalnego kefiru
  • 110 g oleju
  • 100 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 10 g ciemnego kakao

Krem:

  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • kilka kropelek czekoladowych do dekoracji
  • 10-12 sztuk papierowych papilotek do babeczek
Dodatkowe:
  • forma do babeczek
Wskazówki:
  •  Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy
    od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy
    odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.
  • Forma z babeczkami wyciągana z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, wlać 220 g kefiru naturalnego, 110 g oleju oraz wbić
    2 jajka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać mokre składniki. Czas 1 minuta,
    prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać wszystkie suche składniki: 250 g mąki pszennej, 100 g cukru, 10 g
    cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 5 g proszku do pieczenia i 10 g ciemnego kakao. Założyć
    pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać do połączenia składników. Czas 2
    minuty, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, do każdej wylewać porcje ciasta do
    3/4 wysokości papilotki.
  4. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec babeczki około 20 minut. Po upieczeniu babeczki dobrze
    schłodzić.
  5. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 500 g śmietany kremówki 36%, dodać
    250 g serka mascarpone i wsypać 30 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić
    śmietanę na krem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  6. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Z rękawa odciąć końcówkę. Wyciskać
    krem na babeczki tworząc kształt duszka. Wbić kropelki czekoladowe tworząc oczy i usta.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Udostępnij:
3 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek