Przepis nadesłany przez: Mauro Amarante
Dodaj do ulubionych
Favorite

Czarny burger z łososiem

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
4
Czas pieczenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Na bułkę:

  • 150 g mąki typu „00”
  • 100 g mąki manitoba lub mąki typu „650”
  • 80 g mleka
  • 70 g wody
  • 10 g cukru
  • 10 g świeżych drożdży
  • 4 g atrament kałamarnicy
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g soli
  • ziarna sezamu do dekoracji

Na hamburgera:

  • 500 g łososia
  • 10 g natki pietruszki
  • 5 g soli
  • pieprz do smaku
  • papryczka chili do smaku
  • skórka z 1 cytryny
  • 20 g bułki tartej

Dodatki:

  • 4 duże liście ulubionej sałaty
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 średni ogórek
  • ulubiony sos (majonez, BBQ)
  • 4 patyczki do szaszłyków
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia z nożem wlać 70 g mleka, 70 g wody, włożyć 10 g drożdży, 10 g cukru. Wymieszać – temperatura 37 stopni, czas 1,5 minuty, prędkość 1.
  2. Dodać 4 g atramentu z kałamarnicy, 150 g mąki „00”, 100 g mąki manitoba lub „650”, 10 g oliwy z oliwek. Funkcja ugniatanie, czas 3 min.
  3. Ciasto wyjąć z dzbanka i podzielić ciasto na 4 części. Uformować 4 kule i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieścić w piekarniku z załączonym światłem na 1 h.
  4. Do naczynia z nożem włożyć 10 g pietruszki i papryczkę chili, posiekać – czas 8 s, prędkość 8.
  5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Włożyć 500 g łososia, 5 g soli, pieprz do smaku, startą skórkę z 1 cytryny, 20 g bułki tartej. Posiekać – czas 10 s, prędkość 6.
  6. Przelożyć masę do innego naczynia i włożyć do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta wyciągnąć blachę z piekarnika i ustawić temperaturę piekarnika na 175 stopni. Bułki posmarować pozostałym mlekiem i posypać sezamem. Włożyć bułki do nagrzanego piekarnika 180stopni góra, dół na 20 – 25 min.
  7. W międzyczasie przygotować dodatki: umyć sałatę, cebulę pokroić w cienkie talarki i ogórka w plasterki (można użyć tarczy do szatkowania).
  8. Wyciągnąć bułki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
  9. W międzyczasie masę łososiową podzielić na 4 części i uformować burgery o grubości ok 1 cm. Smażyć na patelni na oliwie z oliwek.
  10. Bułki przeciąć na pół, układać sałatę, łososiowego burgera i dodatki, polać ulubionym sosem. Tak przygotowanego burgera przebić patyczkiem do szaszłyków.
Udostępnij:
4.5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek