Składniki:
180 g mąki pszennej tortowej
100 g drobnego cukru do kruszonki
100 g masła (w temperaturze pokojowej ale niezbyt miękkie)
2×50 g płatków migdałowych
800 g rabarbaru
100 g cukru do rabarbaru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (10 g)
Miękkie masło do wysmarowania formy do pieczenia.
Potrzebna będzie szczelna okrągła forma do tarty lub naczynie do zapiekania średnicy ok 26cm.
Wskazówki:
Wskazówki – Można stosować dowolne owoce, np. tylko jabłka, tylko truskawki, wiśnie bez pestek, śliwki lub inne mieszane. Można stosować owoce mrożone, które po wyjęciu z zamrażarki trzeba pozostawić w temp. pokojowej na ok 15 min.
Można stosować kruszonkę owsianą.
Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika rabarbar jest bardzo gorący! Ciasto należy pozostawić na kilka/kilkanaście minut do przestudzenia.
Przygotowanie:
Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp 180˚C.
Krok 2 – 800 g rabarbaru umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pozostałości liści. Pokroić na kawałki ok. 2-3cm.
Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć mieszadło. Włożyć pokrojony na kawałki rabarbar, wsypać 100 g cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać rabarbar z cukrem i mąką – czas 30 sekund, prędkość 3.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę, ułożyć rabarbar na cały spód formy do pieczenia wysmarowanej masłem.
Krok 5 – Dzbanek umyć, osuszyć, założyć nóż.
Krok 6 – Do dzbanka włożyć 100 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 100 g mąki pszennej 100 g cukru i 50 g płatków migdałowych. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Kruszonkę wyłożyć na rabarbar tak, aby przykryła całą powierzchnię. Posypać pozostałymi 50 g płatkami migdałowymi.
Krok 8 – Naczynie z rabarbarem i kruszonką wstawić go piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec przez ok. 35 -40 min aż kruszonka będzie rumiana. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 10 minut, podawać na ciepło lub ostudzić i podawać zimne.