Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Crumble z rabarbarem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
25-40 min + 10 min studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

180 g mąki pszennej tortowej

100 g drobnego cukru do kruszonki

100 g masła (w temperaturze pokojowej ale niezbyt miękkie)

2×50 g płatków migdałowych

800 g rabarbaru

100 g cukru do rabarbaru

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej (10 g)

Miękkie masło do wysmarowania formy do pieczenia.

Potrzebna będzie szczelna okrągła forma do tarty lub naczynie do zapiekania średnicy ok 26cm.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Wskazówki – Można stosować dowolne owoce, np. tylko jabłka,  tylko truskawki, wiśnie bez pestek, śliwki lub inne mieszane. Można stosować owoce mrożone, które po wyjęciu z zamrażarki trzeba pozostawić w temp. pokojowej na ok 15 min.

Można stosować kruszonkę owsianą.

Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika rabarbar jest bardzo gorący! Ciasto należy pozostawić na kilka/kilkanaście minut do przestudzenia.

Przygotowanie:

Krok 1 – Piekarnik rozgrzać do temp 180˚C.

Krok 2 – 800 g rabarbaru umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pozostałości liści. Pokroić na kawałki ok. 2-3cm.

Krok 3 – Do naczynia miksującego założyć mieszadło. Włożyć  pokrojony na kawałki rabarbar, wsypać 100 g cukru, 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać rabarbar z cukrem i mąką – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, ułożyć rabarbar na cały spód formy do pieczenia wysmarowanej masłem.

Krok 5 – Dzbanek umyć, osuszyć, założyć nóż.

Krok 6 – Do dzbanka włożyć 100 g masła pokrojonego na kilka kawałków oraz 100 g mąki pszennej 100 g cukru i 50 g płatków migdałowych. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać kruszonkę – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Kruszonkę wyłożyć na rabarbar tak, aby przykryła całą powierzchnię. Posypać pozostałymi 50 g płatkami migdałowymi.

Krok 8 – Naczynie z rabarbarem i kruszonką wstawić go piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec przez ok. 35 -40 min aż kruszonka będzie rumiana. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok. 10 minut, podawać na ciepło lub ostudzić i podawać zimne.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek