Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto ze śliwkami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
12 min
Liczba porcji:
12
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 10 śliwek
  • 200 g cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 70 g oleju
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast śliwek można użyć innych sezonowych owoców.

Przygotowanie:

Krok 1 – Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.

Krok 2 – W dzbanku zainstalować nóż, wsypać 200 g cukru i 100 g cukru trzcinowego, zmielić – czas 1 minuta, prędkość 8. Otworzyć pokrywę, dodać 2 żółtka i 2 całe jaja, 100 g jogurtu oraz 70 g oleju. Całość miksować – czas 2 minuty, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, dosypać 400 g mąki pszennej. Dalej miksować – czas 3 minuty, prędkość 5. W międzyczasie przez otwór w pokrywie dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krok 4 – Przygotować formę do pieczenia – wysmarować ją delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do formy, pomagając sobie szpatułką. Na cieście, delikatnie upychając, ułożyć śliwki.

Krok 5 – Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200°C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
4 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Fantastyczne ciasto pięć gwiazdek poproszę a dodanie przepisu samcook

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz p. Agnieszko. Fantastycznie! Przepis będzie dodany podczas kolejnej aktualizacji.

Zobacz również
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado