Przygotowanie:
Krok 1 – Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Krok 2 – W dzbanku zainstalować nóż, wsypać 200 g cukru i 100 g cukru trzcinowego, zmielić – czas 1 minuta, prędkość 8. Otworzyć pokrywę, dodać 2 żółtka i 2 całe jaja, 100 g jogurtu oraz 70 g oleju. Całość miksować – czas 2 minuty, prędkość 5.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, dosypać 400 g mąki pszennej. Dalej miksować – czas 3 minuty, prędkość 5. W międzyczasie przez otwór w pokrywie dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Krok 4 – Przygotować formę do pieczenia – wysmarować ją delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do formy, pomagając sobie szpatułką. Na cieście, delikatnie upychając, ułożyć śliwki.
Krok 5 – Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200°C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Fantastyczne ciasto pięć gwiazdek poproszę a dodanie przepisu samcook
Dziękujemy za komentarz p. Agnieszko. Fantastycznie! Przepis będzie dodany podczas kolejnej aktualizacji.