Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto z rabarbarem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
12 min
Liczba porcji:
12
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 200 g cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 70 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców – truskawek, poziomek, wiśni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki 2-3 cm. Delikatnie obsypać cukrem.

Krok 2 – W dzbanku zainstalować nóż, wsypać cukier i cukier trzcinowy, zmielić – czas 1 minuta, prędkość 8. Otworzyć pokrywę, dodać żółtka i jaja, jogurt oraz olej. Całość miksować – czas 2 minuty, prędkość 5. Otworzyć pokrywę, dosypać mąkę. Dalej miksować – czas 3 minuty, prędkość 5. W międzyczasie przez otwór w pokrywie dodać proszek do pieczenia.

Krok 3 – Przygotować formę do pieczenia – wysmarować ją delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do formy, pomagając sobie szpatułką. Na cieście, delikatnie upychając, ułożyć kawałki rabarbaru.

Krok 4 – Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200°C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
3 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy