Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto z rabarbarem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
12 min
Liczba porcji:
12
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 200 g cukru
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 70 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast rabarbaru można użyć innych sezonowych owoców – truskawek, poziomek, wiśni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki 2-3 cm. Delikatnie obsypać cukrem.

Krok 2 – W dzbanku zainstalować nóż, wsypać cukier i cukier trzcinowy, zmielić – czas 1 minuta, prędkość 8. Otworzyć pokrywę, dodać żółtka i jaja, jogurt oraz olej. Całość miksować – czas 2 minuty, prędkość 5. Otworzyć pokrywę, dosypać mąkę. Dalej miksować – czas 3 minuty, prędkość 5. W międzyczasie przez otwór w pokrywie dodać proszek do pieczenia.

Krok 3 – Przygotować formę do pieczenia – wysmarować ją delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do formy, pomagając sobie szpatułką. Na cieście, delikatnie upychając, ułożyć kawałki rabarbaru.

Krok 4 – Ciasto wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 200°C. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy