Uwaga!!! Forma do pieczenia po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, 45 g mleka, 120 g cukru i 150 g maku niebieskiego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać masę, aby masło i cukier się rozpuściło. Temperatura 100°C, czas 8 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, masę przelać do miski i przestudzić, naczynie miksujące umyć.
W naczyniu miksującym zamontować motylek, dodać 5 białek jajek, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, białka ubić na sztywną pianę. Czas 5 minut, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, ubitą pianę z białek przełożyć do miski.
W naczyniu miksującym zamontować motylek, dodać 5 żółtek jaj i wsypać 60 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, utrzeć żółtka z cukrem. Czas 3 minuty, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wlać przestudzoną masę makową. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać całość. Czas 1 minuta, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wsypać 270 g mąki pszennej i 5 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto do połączenia się składników. Czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 4.
Zdjąć pokrywę, wyjąć motylek. Do ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Całość wymieszać przy pomocy silikonowej łopatki bardzo delikatnie, aby ciasto nie straciło swojej puszystości.
Formę keksową długości 35 cm lub formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec ciasto 45 minut.
Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.