Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto Murzynek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
12
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
1 godzina
Składniki:

    • 200 g masło lub margaryna
    • 1/2 szklanki przestudzonej wody
    • 3 łyżki ciemnego kakao
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • cukier waniliowy
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 żółtka

Dodatkowe:
  • do dekoracji wg uznania: bakalie, wiórki kokosowe, posypka kolorowa
  • tortownica
  • papier do pieczenia

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do garnka włożyć kawałki masła lub margaryny (200 g), 1/2 szklanki przestudzonej wody, wsypać 3 łyżki ciemnego kakao oraz 1 szklankę cukru kryształu. Wszystko zagotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Odłożyć 1/2 szklanki na polewę.
  2. Jajka (4 szt.) rozdzielić białka od żółtek. Ubić mikserem pianę z białek
  3. Do garnka z masą czekoladową wsypać 2 szklanki mąki pszennej, cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, wymieszać mikserem. Następnie dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Piec ok. 1 godzinę.
  6. Po upieczeniu ciasto polać polewą, udekorować bakaliami, wiórkami kokosowymi.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska