Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto Murzynek

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
12
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
1 godzina
Składniki:

    • 200 g masło lub margaryna
    • 1/2 szklanki przestudzonej wody
    • 3 łyżki ciemnego kakao
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • 4 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • cukier waniliowy
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 żółtka

Dodatkowe:
  • do dekoracji wg uznania: bakalie, wiórki kokosowe, posypka kolorowa
  • tortownica
  • papier do pieczenia

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do garnka włożyć kawałki masła lub margaryny (200 g), 1/2 szklanki przestudzonej wody, wsypać 3 łyżki ciemnego kakao oraz 1 szklankę cukru kryształu. Wszystko zagotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Odłożyć 1/2 szklanki na polewę.
  2. Jajka (4 szt.) rozdzielić białka od żółtek. Ubić mikserem pianę z białek
  3. Do garnka z masą czekoladową wsypać 2 szklanki mąki pszennej, cukier waniliowy, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, wymieszać mikserem. Następnie dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Piec ok. 1 godzinę.
  6. Po upieczeniu ciasto polać polewą, udekorować bakaliami, wiórkami kokosowymi.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką