Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto drożdżowe klasyczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
40 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 80 miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g rodzynek
  • Skórka otarta z cytryny
  • Szczypta soli
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać ciepłe mleko, dodać drożdże. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 4.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do mleka z drożdżami dodać mąkę, cukier, jajko, masło pokrojone na kawałki, sól. Zamknąć  pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4. Po tym czasie przez otwór w pokrywie wsypać rodzynki, wyrabiać ponownie – czas 1 minuta, prędkość 1 obroty wsteczne.

Krok 4 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.

Krok 5 – Ciasto wymieszać łopatką, włożyć do prostokątnej blachy do pieczenia wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.

Krok 6 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok. 35min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Udostępnij:
3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nina

Moim zdaniem ciasto wychodzi w ogóle niesłodkie. Ja zawsze dodaje dwa razy albo 2,5 raza więcej cukru.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Zobacz również
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango